Pieczarkowe wyczyny

Wpis

sobota, 12 maja 2012

Wielkanocne zawijane z powidłami

Składniki

  • 50 dag mąka
  • 2 sztuki żółtka jaj
  • 1 sztuka jajko
  • 100 ml mleko
  • 3 dag drożdże
  • 0
  • 5 szklanki cukier
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy
  • 6-7 dag margaryna
  • 0
  • 5 słoiczka powidła śliwkowe

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę.

Drożdże wkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko.

Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do mąki dodać jajeczny puch, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.

Gdy będzie odchodziło od dłoni dodać roztopioną Kasię.

Wyrabiać, w miarę potrzeby podsypując mąką.

Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość odrywać z niego kawałki, wałkować.

Placki ciasta smarować powidłami śliwkowymi i zwijać.

Ciasto zawinąć w papier do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia i piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
krajzega4
Czas publikacji:
sobota, 12 maja 2012 12:26

Polecane wpisy